Bröd recept

Gudomligt brödrecept utan vetemjöl


Jag bakar väldigt sällan. Jag älskar mat och att hitta nya recept för nya rätter som inte behöver kompromissa mellan smak och nyttighet. Min man och mina två barn däremot har tagit baknings platsen med storm. De har anammat samma förutsättningar, inget kompromissande mellan smak och nyttighet. Först ut här är ett bröd min man lagar till våra två barns stora förtjusning. (Jag älskar det oxå, men har sedan många år försonat mig med att bröd inte ingår i min kosthållning) 


Ingredienser: 

25 g jäst

7,5 dl vatten fingervarmt

3 msk msk olivolja

2 msk honung

1 tsk salt

250 g durramjöl

250 g teffmjöl (eller havre om man kan)

2 msk fiberhusk

mjöl och olja till utbakning


Blanda jäst och vatten. Blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt olja, honung och salt under omrörning och därefter mjölet. Blanda väl och tillsätt fiberhusk under omrörning. Knåda degen ordentligt. Låt jäsa under bakduk ca 1 1/2 timme.
Tag fram en bakplåtspappersklädd plåt. Pudra över lite mjöl och lägg upp degen på plåten. Degen är kladdig så använd kallt vatten eller olja på händerna.
Arbeta in mjölet och forma till ett bröd. Putta in kanterna under brödet så att det inte "flyter ut" så lätt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 1 timme. Om du vill kan du stänka in 1/2 dl vatten längst ner i ugnen för att få en hårdare skorpa på brödet.
Låt brödet svalna helt innan du skär upp det. Därefter kan det förvaras ett par dagar i rumstemperatur eller skivas upp och frysas in (om det inte äts up diiiirekt :-) )
När du bakat det, lämna gärna en notering hur det smakade. 

NAME

Häla E Washbrook, MSc

Certifierad Funktionsmedicinsk Terapeut

Telefon:  0768674881

Email:     hello@funcmedicine.se