Jag påverkas av min sömn

Jag vet att jag påverkas enormt av min sömn.


Som alla småbarnsföräldrar har man haft perioder med minimal, om någon, sömn, man är slut hela dagen. Minns första gången min förstfödda sov 6 timmar på raken- minns den känslan som igår. Jag vaknade pigg men minns att jag tittade runt och tänkte, oj är det så här världen kan se ut, kändes som jag hade gått från svart vit till färg skärm- minns ni den känslan?


Nu är mina barn lite äldre och sover- oftast- hela nätterna. De nätter jag måste vaka, eller de nätter jag äter sent, eller dricker lite för mycket vin eller de nätter jag inte får någon ro i kroppen och vaknar 0500… dagen efter känner jag mig inte i topp- eller rättare sagt rätt sänkt. 


Det intressanta är att jag som person, har kört mycket social jet-lag- dvs middagar som slutar sent in på småtimmarna, med vänner. Men de sista åren har jag medvetet försökt att anpassa mig till kroppen. Jag har försökt jobba mer MED kroppen än mot..


Nu i helgen åt jag lite för mycket och lite för sent- vad hände på morgonen, jag kände mig yrvaken och trött- lite bakfull på något sätt. Jag kollade min sömnmätare - jepp min REM sömn hade gått ner från de vanliga 2 timmarna till 1 timme. Under REM detoxar vi organen. Inte så konstigt att jag vaknade “bakfull”, kroppen var inte redo utan behövde lite mer återhämtning. 


När jag hade en fem dagars fasta förra veckan (vårdetox) så var det en av dagarna jag vaknade 05. Följande fastedag var mycket tuffare, jag kände mig låg, svårt att motivera mig att hålla i fastan sista dagen. Det var helt annorlunda från de andra dagarna. 


Normalt vad jag har insett för MIN kropp är att om jag lägger mig runt 22-2230 och kliver upp runt 6 så får jag 2 timmar djupsömn och 2 timmar REM sömn. Jag vaknar av mig själv och redo att ta emot vad dagen levererar med ett nyktert sinne. 


Det intressanta är ju att det finns forskning som tittar på detta. Här är en väldigt intressant studie som påvisar att redan efter EN dålig natt sömn så påverkas vårat innovativa tänkande och flexibla beslutsfattande. Denna studie testar på tio friska, mycket motiverade och tränade deltagare som fick genomgick studien på 36 h studie, Ena gruppen fick sova den andra fick ingen sömn. Sedan utsattes de för olika moment och spela ett realistiskt test runt kritiskt beslutsfattande. För att lyckas behövde man resonera kritiskt och utföra ett antal moment för att det skulle bli en lyckat spel.  Förmågan att  kritiskt resonera påverkades inte av sömnförlust, medan prestandan i spelet avsevärt försvagades efter 32-36 timmars sömnförlust, när sömnbrist ledde till ett oflexibelt tänkande, ökade misstagen och indikerade svårigheter att uppfatta en förändrad situation. Trots att de som hade en sömnbrist verkligen försökte anstränga sig misslyckade deras spel, till skillnad från de som inte hade sömnbrist. 


Hur känner du? Har du testat och sett vad din kropp föredrar? 


NAME

Häla E Washbrook, MSc

Certifierad Funktionsmedicinsk Terapeut

Telefon:  0768674881

Email:     hello@funcmedicine.se