Sömn

Påverkar sömnbrist tarmfloran/mikrobiomet?  



Kronisk sömnbrist är relativt vanligt. Sömnbrist påverkar ett antal kroppsfunktioner, allt ifrån uppmärksamhet, koncentrationsförmågan, minnesfunktionen till koordinationen.


Det har skett en kraftig förändring i hur mycket vi sover, numer sover vi i snitt sex timmar per natt fast en vuxen person bör sova mellan 7-9 timmar per natt. Generellt har sömn problematiken ökat kraftigt de senaste 30 åren. Även när vi får tillfredsställande antal sömntimmar är sömnkvaliteten inte bra – enkäter visar att 30% känner sig väldigt trötta på vardagarna trots att de sovit tillräckligt antal timmar [1].


Utöver att känna sig utvilad eller ej, är det intressant att se, hur brist på sömn kan påverka tarmhälsan [2]. Tarmens mikrobiom, som hjälper till att smälta maten, kontrollerar vår ämnesomsättning, påverkar immunfunktion och inflammation, och hundratals andra jobb i kroppen, kan det skapas en obalans utan tillräckligt med sömn?


Sömnspecialist, Dr. Michael Breus, berättade [3] att "det mikrobiella ekosystemet kan påverka sömn och sömnrelaterade fysiologiska funktioner på ett antal olika sätt: förändring i den cirkadiska rytmen, förändring i kroppens sömn-vaken cykeln, påverkan av hormoner som reglerar sömn och vakenhet." Men kopplingen går också åt andra hållet. Hur du sover, och i synnerhet hur mycket sömn du får, påverkar mångfalden i ditt mikrobiom - och det har effekt på din hälsa.


Så hur påverkar sömnbrist din tarm?Vad man kan se i vetenskapliga studier från 2018 [4]: en finns mängd problem med sömnbrist, som "felriktad cirkadiansk cykel, sömnbrist och skiftarbete”, orsakar förändringar av strukturen på mikrobiotan."


Mikrobiomet i din tjocktarm är i en känslig balans, och det verkar som att sömnbrist stör det genom att vissa bakterier dör av och andra förökar sig. En studie i Nature 2016 [5] använde möss för att se vad sömnstörningar som ledde till sömnbrist gjorde mot deras tarmbakterier. Resultaten var "en tillväxt av av Lachnospiraceae och Ruminococcaceae och en minskning av Lactobacillaceae-familjer." Forskarna noterade att dessa förändringar ledde till vävnadsinflammation och förändringar i insulinkänslighet hos mössen.


De gjorde också ytterligare två experiment [6]: de fann att mössen som hade sömnbrist hade läckande tarm. Man gav också mikrobiota från mössen med sömnbrist till friska möss och såg att det också utvecklade inflammation och insulinresistens åt samma riktning. Detta påvisar att mikrobiotan var det som påverkade, och att det orsakade problem hos möss som inte ens hade varit utsatta för sömnbrist.


En annan studie 2013 [7] visade att en störning av den cirkadianska rytmen hos möss, ledde till mer tarmpermeabilitet eller tom läckande tarm. Och det finns mer studier [8] som antyder att
sömnbrist kan förändra insulinkänsligheten hos människor, men det är inte klart om tarmen är det främsta skälet till att detta sker.


Även kortvarig sömnbrist kan förändra hur tarmen fungerar. En studie 2016 [9], European Society for Neurogastroenterology and Motility, påvisade hos friska unga män att sömnbrist på bara två nätter förändrade mikrobiotans sammansättning. Mikrobiotan påvisade högre nivåer av Firmicutes, Coriobacteriaceae och Erysipelotrichaceae bakterier och ett minskning i Tenericutes bakterier.


Forskarna sade även att det måste göras "ytterligare undersökningar i större och mer långvariga sömnstudier"[10] för att se vad dessa förändringar kan göra på ämnesomsättningen och andra funktioner av kroppen, men deras arbete visar på att, små men ändå viss förändring av mikrobiotan sker redan efter en helg med sömnbrist.


Det vore intressant med mer forskning för att se exakt vad förändringarna i mikrobiomet pga sömnbrist gör på vår långsiktiga hälsa? Hur lång tid tar tarmen att återhämta sig från dålig sömn? Men om du har sömnproblematik, arbeta nattskift eller generellt sover dåligt, är det värt att ta hand om tarmen med fermenterad mat, prebiotika och en balanserad kost- allt i enlighet med funktionsmedicinen.


Referenser:

[1]https://www.gp.se/livsstil/h%C3%A4lsa/l%C3%A5ngvarig-s%C3%B6mnbrist-kan-ge-hj%C3%A4rnskador-1.61955
[2] https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2179
[3]https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/mar/19/is-your-gut-keeping-you-awake-at-night
[4]https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00669/full
[5] https://www.nature.com/articles/srep35405
[6]https://voices.uchicago.edu/dfiwellnews/2017/12/20/a-punch-to-the-gut-how-poor-sleep-impacts-our-intestinal-health/
[7] https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0067102
[8] https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00660.2005
[9]ttps://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/sleep-loss-may-impact-gut-microbiota-healthy-young-normal-weight-individuals/h
[10] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877816301934





NAME

Häla E Washbrook, MSc

Certifierad Funktionsmedicinsk Terapeut

Telefon:  0768674881

Email:     hello@funcmedicine.se